Franciaországi Bure-ben értekeztek a GMF tagországok

Az ITET tagjai, az információs teremben

A Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő nemzetközi szervezet (GMF) június 12-én a franciaországi Bure-ben tartotta a soron következő szakmai konferenciáját. A meghívásnak eleget téve – Kisnémedi, Penc, Galgagyörk, Püspökhatvan, Rád, Váchartyán és Váckisújfalu – tagönkormányzatok delegáltjai képviselték az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulást (ITET).  

A konferencia keretében többek között előadást hallgathattak meg az Erőmű leszereléssel kapcsolatos helyi hatásokról, valamint az Érintettek bevonása a kis és közepes aktivitású

és a nagyaktivitású radioaktív hulladékkezelésbe, figyelemmel a kapcsolódó társadalmi-gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásokról.

Helyszíni szemléna kutatólaboratóriumot modellező létesítményben

Prezentációjával bemutatkozott az ANDRA (francia radioaktív hulladékkezelő cég), az általuk végzett radioaktív hulladékkezelési tevékenységek, gyakorlatok és felelősségi körök ismertetésével.  Az előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük adódott a konferencia témáját szolgáló vitaindító párbeszédekbe történő bekapcsolódásra, hasznos tapasztalatok és információk cseréjére.  A szakmai nap második fele az ANDRA létesítmények látogatásával folytatódott, ahol a delegáltak megtekintették az információs és bemutató termet, valamint a felszín alatti kutatólaboratóriumot modellező létesítményt.

A nemzetközi szervezet továbbra is törekszik a GMF tagok közötti folyamatos kapcsolat fenntartására, a tagországok közötti szakmai tapasztalatcsere biztosítására. A szervezet soron következő elnökségi ülésére várhatóan október közepén Finnországban kerül sor.  

ITET Info

Kategória: Hírek | A közvetlen link.