Szakmai látogatáson a Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) szervezésében az első félévben a Váchartyáni lakosok voltak a Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT).A novemberi szakmai utak alkalmával, Kisnémedi és Püspökszilágy érdeklődő lakosai utaztak a Tolna megyei tárolóba. A csoport több tagja, már a vágathajtás idején megszemlélte az egyedi építésű tárolót. Időközben megtekintették a Szlovákiai, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék elhelyezést. A Bátaapáti bemutatóterem kialakítása szimbolizálja a földalatti tároló kialakítását, a vágatformát. Az RHK Kft. képviseletében a csoportokat a Kommunikációs Önálló Osztály (KÖO) munkatársa, Kern Zoltán tájékoztatta a bemutató teremben és az első keresztvágatban kialakított információs térben.

Kisnémediek az NRHT létesítményeiben

 

A keleti vágat előtt

A tájékoztató film megtekintése

Kisnémedi csoport az NRHT bemutatóterem előcsarnokában

 

A jelenlévők megállapították, hogy az atomerőművi kis és közepes aktivitású radioaktív tároló precíz, átgondolt tervezés után, célszerűen lett kialakítva. A beszállított radioaktív hulladékok szakszerű elhelyezése biztosított. A tervezett, K2 kamra kialakítása és a hulladék típus más jellegű kompakt kivitelezése, elhelyezése a még tökéletesebb helykihasználás irányába mutató változás. A csoportok megtekintették- a keresztvágatban – a befogadó kőzetet és képet kaptak az ellenőrzött zónában való végleges elhelyezésről.

Ők már megtekintették az ellenőrzött zónát

Gránit és hulladékszemle a keresztvágatban

Felszereléssel a mélységi bemutató térbe

Püspökszilágyi csoport az NRHT bemutatótermében

Összességében a látogatók amellett tették le szavazatukat, hogy a tervezés idején a döntéshozók, korrekt módon vették figyelembe a lakosság hosszú távú érdekeit.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.